Endagskurs
CE är en förkortning för Conformité Européenne, vilket betyder: I överensstämmelse med EG-direktiven. CE-märkning innebär en signal till marknadskontrollen att tillverkaren garanterar att produkten överensstämmer med EG:s krav på säkerhet, hälsa och miljö, samt att föreskriven kontrollprocedur följts. CE-märket ger fri rörlighet över gränserna inom EES (Europeiska ekonomiska samarbetsrådet) utan handelshinder. Produkter som faller under CE-krav får inte marknadsföras utan CE-märkning, maskiner får inte tas i drift, enskilda länder får inte höja eller sänka kraven, dispenser och liknande är uteslutet. Tillverkaren har hela ansvaret och utfärdar en försäkran om överensstämmelse. Försäkran avser alla direktiv som produkten berörs av.
Kursmål
Kursdeltagare ska efter genomgången kurs ha:
- Övergripande kunskap om CE-märkning av produkter och system/sammansatta maskiner inom byggbranschen.
- Övergripande kunskap om vilka regler samt vem som ansvarar för CE-märkningen, (Tillverkaransvar).
- Kunskap om hur en CE-märkning av sammansatt maskin går till, från beställning till färdig dokumentation.
Den som är fackman skall efter aktivt genomgången kurs själv kunna utföra CE-märkning enligt MD, av sammansatt maskin i fastighetsinstallation.
Målgrupp
Målgrupp för kursen är entreprenörer, installatörer, konsulter, byggherrar, industriföreträdare, tekniker (med sikte på att själv genomföra och ta ansvar för CE-märkning) samt projekthandläggare (som i sin yrkesroll behöver känna till CE-reglerna och hur de ska tolkas).
Kursinnehåll
- Varför och vad innebär CE-märkning, historik.
- De olika direktivens innehåll samt AFS:ar från Arbetsmiljöverket.
- Principer för god arbetsmiljö. Tillträdesvägar, utformning teknikutrymmen.
- Riskbedömning och riskbehandling enl. MD.
- Vägledning för planering till genomförande av CE-märkningen.
- Praktiska exempel.
Förkunskaper
Flerårig erfarenhet från bygg- och installationsbranschen, med bl a kunskaper om systematiskt arbetsmiljöarbete, samt funktionen mellan den tekniska utrustningen/installationen.
Kursledare
Peter Månsson
Pris
5 900 kr per deltagare exkl. moms. I priset ingår kursdokumentation, digitalt kursintyg. Vid fysisk kurs bjuder vi på lunch samt för- och eftermiddagsfika.